- Rajz, speciális műhelymunkák: festés, batik, fazekas, művészettörténet, papír-, textilmunka

- A több mint 16 ezer kötetes könyvtárunk látogatása

- Iskolagalériánk tárlatai

- Szolfézs, hangszeren tanulás lehetősége (gitár, hegedű, dob, zongora), dráma szakkör

- Színházlátogatás, hangversenyek

- Táborozások: nyelvi tábor, erdei iskola

- Sportolási lehetőségek: labdajátékok, kosárpalánta, akrobatikus rock & roll, ping-pong„Határtalanul” 2019

A Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola hetedik osztályos tanulóival 2019. május 17-től 21-ig erdélyi utazáson vettünk részt. Utazásunk biztonságát két sofőr biztosította.
A korai indulást a hosszú út indokolta, mely előttünk állt, és útközben több helyen is megálltunk, hogy megnézhessük a történelmünkhöz kapcsolódó nevezetességeket. Nagyváradon meglátogattuk a római katolikus székesegyházat, melynek kincstárában Szent László hermájának másolatát őrzik. Megpihentünk Királyhágón, Erdély igazi kapujában, ahol élvezhettük a csodálatos kilátást. Következő megállónk Körösfő volt. Az aprócska faluban felsétáltunk a festői környezetben elhelyezkedő négy fiatornyas református templomhoz. Utunk a Tordai-hasadék közelében folytatódott, ahol felidéztük a Szent László személyéhez kapcsolódó eredetmondát. A késő esti órákban érkeztünk Szovátafürdőre, s elfoglaltuk szálláshelyünket a Teleki Kollégiumban, melyet a székely vendéglátáshoz híven bőséges, ízletes vacsora követett.
Másnap az esős idő miatt a legmesszebb levő úticélt választottuk ki, és elindultunk Kisbacon felé. Erdélyi utazásunk során rengeteg gyönyörű székelykaput láttunk, a legszebbeket talán Máréfalván. Az odavezető úton is megcsodáltuk a kapuépítményeket, melyek a székely házak mértékadó díszei, határt jelentenek a porta és a külvilág között, megálljt parancsolnak a betolakodónak és kitárulnak a jó szándékkal bekívánkozó előtt. A távolból a zord idő ellenére láttuk a Jézus-szobor sziluettjét fényleni a Madarasi-Hargitán. Kisbaconban egy kedves kis udvarházban Réka néni fogadott minket, Benedek Elek dédunokája. A házban minden a múltat idézte, s úgy volt, ahogy „Elek apó” életében. A hatalmas ebédlőben a gyerekek és mi, tanárok is megilletődve hallgattuk az „első kézből” származó információkat, megláthattuk a nagy meseíró dolgozószobáját, majd megkoszorúztuk a nagy meseíró udvarban levő emlékművét. Szállásunk felé tartva megálltunk Farkaslakán, és a székelykapu alatt áthaladva felkerestük az Ábel-trilógia írójának, Tamási Áronnak két cserfa között levő sírját. Tiszteletünk jeléül koszorút helyeztünk el a nagy író nyughelyénél, majd átsétáltunk a pár méterre levő Milleniumi Emlékparkba, ahol a szomorú történelmi eseményre (Trianon) emlékeztünk, majd felelevenítettük a szabadságharc katonáinak hősiességét az aradi vértanúk emlékére állított kopjafák között sétálva. Élményekkel telve érkeztünk szállásunkra az esti órákban.
Vasárnap gyönyörű időre ébredtünk, és elindultunk Nyerges-tető felé. Útközben rövid megállót iktattunk be Homoródürdőn, ahol megkóstoltuk a forrásból bugyogó borvizet. A Háromszéki- és a Csíki-medencét összekötő átjáró, Nyerges-tető az 1848-49-es forradalom és szabadságharc székely őrnagyának, Tuzson Jánosnak és kétszáz katonájának állít emléket. Megkoszorúztuk a hősök emlékművét, és egy tanuló elszavalta Kányádi Sándor Nyergestető című versét. Ezután a kopjafák övezte lépcsősoron felsétáltunk a hős katonák tömegsírjához. Megcsodáltuk a kopjafák nemes egyszerűségét, és megtaláltuk a városunk által felállított kopjafát is. Csíkszereda felé vettük az irányt, ahol megnéztük a belvárost és a Makovecz Imre által tervezett templomot. Vasárnap lévén még a miséből is láthattunk egy keveset. Nagy várakozás előzte meg Ferenc pápa tervezett látogatását, aminek lépten-nyomon tanúi lehettünk. Felelevenítettük a csíksomlyói Szűz Mária kegyszobrához fűződő legendákat és megnéztük a csíksomlyói kegytemplomot. Csíksomlyóról szállásunk felé tartva megálltunk Szejkén, Báró Orbán Balázs, a legnagyobb székely sírjánál, amely ma Székelyföld egyik leghíresebb kulturális zarándokhelye. Végigsétáltunk a sírja elé állított székelykapu-sor alatt, amelyekből az utolsó kapu az övé volt, amit halála előtt két évvel csináltatott. 1878-ban Sütő András még 5 kapun haladt át Orbán Balázs sírja felé. Ma már 16 kapu fogadott bennünket. Ismét az esti órákban, a vacsoráról kicsit elkésve érkeztünk a szállásra.
Hétfőn is kegyes volt hozzánk az időjárás, így lesétáltunk a Medve-tóhoz, ahol diákjaink felelevenítették biológiai és kémiai tudásukat, hogy megértsék, miért is híres ez az állóvíz, lévén a tó a világ legnagyobb heliotermikus tava. Ezután a vidék híres sóbányája volt úticélunk. Parajdra érve rövid várakozás után kicsit félelmetes élményben volt részünk, amint a busz vitt minket a parajdi sóbánya mélyére. Lent csodálatos világ tárult elénk: a hatalmas térben gyerekjátékok, teázók, edző vezette torna, apró templom és persze a természet alkotta csoda. A felszínre érve a gyerekek örültek a rövid szabadidőnek, amit Parajdon eltölthettek. Utunkat Korondon folytattuk, a fazekasok falujában, Hargita megye egyik legnagyobb településén. Korond főutcája állandó jellegű kirakodóvásár. Meglátogattuk az egyik legidősebb, ma is tevékenykedő fazekasmestert, Józsa János bácsit, aki mesélt nekünk a korondi fazekasság történetéről, és beszélt a korondi edények készítésének módjáról. Nem csak dísztárgyakat készítenek, hanem használati tárgyakat, főzőedényeket is. Az edények díszítése és színvilága egyedi és jellemző az azokat készítő fazekasmesterre, így avatott szem felismeri az alkotót. Rövid szabadidő után visszatértünk Szovátára, hogy elő tudjunk készülni a másnapi hosszú hazaúthoz.
Kedden korai reggeli után útra keltünk hazafelé.
 

INTÉZMÉNYVEZETŐ


Mikitáné Újjobbágy Erzsébet
Elérhetőségeink:
Cím: 3530 Miskolc, Vörösmarty u. 76.
OM: 028953

Titkárság 30/841-0720 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Gazdasági Iroda 30/841-0893 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szociális munkás: Tóth Martin 20/235-3073