szabo lorinc

Szabó Lőrinc

költő, műfordító
1900.március 30-án született Miskolcon.
Szülővárosára így emlékezik: "Itt születtem, itt voltam egészen kis gyermek. Emlékszem az Avasra és nagy salakhegyekre valahol a vasútnál. Cselédünk kiejtett az ablakon, sírtam.Édesapám vasutas volt, felvitt a mozdonyra, nagyon fütyültem a gőzsíppal." Szülőházát a költő sem tudta azonosítani, de az bizonyos, hogy lebontották, helyén a Vörösmarty lakótelep panelházai épültek. (emléktábla őrzi a helyét)szulohazA szülőváros képe csak homályosan dereng fel a Tücsökzene több versében. (Ezerkilencszáz, Nefelejcs, Apám, Miskolc, Mozdonyon stb.) A család kétszer élt Miskolcon. Másodszor 1905-ben tértek vissza. 1907.-ig a Zöldfa utcai iskolába járt. Édesanyja sírja a Deszka temetőben van.
A Tücsökzene "A miskolci deszkatemplom"-ban című verse erre utal.
A család Balassagyarmatra (Tündérváros) majd Debrecenbe költözött, itt érettségizett a költő.
Budapesten egyetemi tanulmányokba kezdett, tanítványa és barátja lett Babits Mihálynak.
A versírással korán próbálkozott. Első verseskötete 1922-ben jelent meg: Föld, Erdő, Isten címmel.
1944.-ig Az Est-nél dolgozik, 1927 és 28 között a Pandora című irodalmi lapot szerkesztette.
1932.-43. között háromszor kapta meg a Baumgarten díjat.
Szülővárosában 1933-ban és 1936-ban fordult meg újra, már mint ismert költő.
A második világháború után az irodalmi élet peremére került.
1946 októberétől 1949 nyaráig a Válasz költői rovatának szerkesztője volt.
1947-ben Püski Sándor kiadójánál jelent meg Tücsökzene című kötete.
1949 után publikálási lehetősége újra megszűnt, így műfordításokból élt.
1954-ben megkapta a József Attila díjat.
Csak 1956 könyvnapján jelenhetett meg válogatott verseinek gyűjteménye Illyés Gyula tanulmányával.
1956. szeptember 16-án beválasztották az Írószövetség elnökségébe. Október 23-án este Miskolcon volt saját költői estjén Illyés Gyula társaságában - ezt emléktábla őrzi a Kossuth u.11 alatt.
Életének utolsó nagy élménye így szülővárosához kapcsolódik.

emlektablaAz Irodalmi Újság november 2-i számában Ima a jövőért címmel üdvözölte a forradalmat.

Versei egy részét gyerekversként ismerjük, ezeket saját gyerekeihez (Lóci és Klári) írta vagy gyermekkora emlékeit idézi fel bennük (Tücsökzene). Műfordítói életműve gazdag, a világirodalom időben és földrajzilag egymástól távol eső remekeit ültette át anyanyelvére nagy igényességgel és tehetséggel.

 

1956 után is keveset emlegették, csak a 80. születésnapjához közeledve, ifj.Szabó Lőrinc(Lóci) és Kabdebó Lóránt prof. közreműködésével indulhatott meg emlékének ápolása. Ekkor állították fel Borsos Miklós szoborportréját. A Herman Ottó Gimnázium tantestülete és tanulóifjúsága vállalta, hogy két évenként szavalóversenyt rendez a költő tiszteletére, a mozgalomhoz csatlakozott 1992-ben a költőről elnevezett általános iskola is. Az "Egy téli bodzabokor" című vers ihlette az Avasi Gimnázium előtt felállított Varga Imre készítette szobrot, melyet az utóbbi években sajnálatosan megcsonkítottak.

 

 

fejfa1957. márciusában Kossuth-díjat kapott, húsvétkor pedig megjelent A huszonhatodik év szonettjeit tartalmazó kötete. Az év október 3-án Budapesten hunyt el - a Nemzeti sírkertben nyugszik.

INTÉZMÉNYVEZETŐ


Mikitáné Újjobbágy Erzsébet
Elérhetőségeink:
Cím: 3530 Miskolc, Vörösmarty u. 76.
OM: 028953

Titkárság 30/841-0720 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Gazdasági Iroda 30/841-0893 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szociális munkás: Tóth Martin 20/235-3073